درباره ما  |  ارتباط با ما  |  RSS  |  آرشیو  |  1403-10-02  |  2024-12-22  |  بروز شده در: 1403/10/02 - 02:36:5 FA | AR | PS | EN
محدود بودن کمک‌های جهانی به افغانستان            با اجرای پروژه های بزرگ، افغانستان به خودکفایی میرسد            اوکراین با کمبود شدید نیرو رو بروست            بارسلونا در بازی بزرگ با اتلتیکومادرید شکست خورد             ادعای طالبان مبنی بر پیوستن اتباع تاجکستان به داعش            بدون تحصیل دختران، افغانستان به توسعه و شکوفایی نخواهد رسید            حقوق بشر در تعامل با طالبان اولویت داده شود            بازگشت نزدیک به ۷۶۰ هزار پناهجوی افغان از پاکستان             حکومت طالبان حقوق متقاعدین را پرداخت می‌کند            سرمایه گذاری بالای معادن طلای افغانستان            شمار شهدای نوار غزه به ۴۵ هزار و ۲۰۶ تن رسید            تلاش ها برای بهره‌برداری از پروژه تاپی             بازی خطرناک اردوغان در سوریه و آینده تاریک خاورمیانه            خلیلزاد: زمان تغییر در پاکستان فرا رسیده است             امریکا در مسائل داخلی افغانستان دخالت نکند            






تاریخ نشر: 1392/7/6 - 09:54:44
تعداد بازدید: 1422
با دوستان خود به اشتراک بگذارید

وقتی رازها، فیسبوکی می‌شوند
وقتی رازها، فیسبوکی می‌شوند

محمد محقق اخیرا بدون اینکه هم‌پیمان دیرین خود جنرال عبدالرشید دوستم را همراه داشته باشد، به تیم انتخاباتی دکتر عبدا... عبدا... پیوست. او در نامه‌ای به یکی از مشاوران و یاران قدیمی و نزدیک خود، جزئی ترین اتفاقات چند هفته اخیر را که بین او و سیاستمداران مطرح دیگر گذشته است، در صفحه فیسبوک خود نوشته است.

اظهارات اخیر آقای محقق در واقع یک نامه است و مخاطب آن دکتر حسین یاسا؛ سردبیر روزنامه انگلیسی زبان "آوت لوک افغانستان" است.

آقای یاسا دو روز قبل در مطلبی زیر عنوان" چهار مشورت مفت" چهار چهره سیاسی از جمله یار قدیمی و دیرینش حاجی محمد محقق را مخاطب قرار داد. حسین یاسا در این مقاله اش خطاب به آقای محقق نوشته بود:"یکی از کارهای فراموش‌ناشدنی شما حفظ همبستگی و هماهنگی میان دو ملیت برادر، هزاره‌ و ازبک‌ بوده‌ است که هر دو در تاریخ کشور ما محروم و آسیب‌پذیر بوده‌اند".

آقای یاسا در ادامه افزوده است:"یکی از وظایف مهم شماست تا هر تیمی را که انتخاب می‌کنید در کنار هم بوده و از جایگاه یکدیگر دفاع کنید و به تنهایی سفر نکنید که راه از خطر خالی نیست".

آقای محقق اما در پاسخ، ضمن اینکه دلایل این اقدام را توضیح داده، جزئیات تمامی دیدارهای مهم بین خودش و دیگر رهبران سیاسی را افشا کرده است.

رازها در فیسبوک

در کارزار انتخاباتی، محمد محقق برخلاف گذشته با تنها گذاشتن یار قدیمی خود جنرال دوستم در جبهه ملی به خیمه داکتر عبدا... عبدا... وارد شد و به تیم انتخاباتی وی پیوست. این امر، باعث تعجب و حیرت اکثر کارشناسان و همپیمانان آقای محقق شد.

وی در این نامه سرگشاده، ضمن تشریح دلیل این اقدام، جزئیات و محتوای نشست‌های او با رهبران سیاسی را برملا کرد.

از قسم قرآن تا درخواست نو

محقق در نامه خود به دیدار خود با جنرال دوستم و عطامحمد نور در تاشکند اشاره کرده و یادآور شده است:"به تاریخ ١٣ اکتوبر در تاشکنت (تاشکند) ما سه نفر (محقق، دوستم و عطامحمد نور) در منزل کمال ریش، تعهد و قرآن کردیم که در انتخابات یکجا میرویم. دوستم و عطامحمد نور دست دادند و من از بالاى دست هردو گرفتم به شوخى گفتم که به خاطرى من دست هردوى تان را محکم می‌گیرم که باز هردوى تان جدا نشوید؛ ولى وقتی که داخل افغانستان آمدیم جنرال صاحب دو چیز دیگر را مطرح کرد؛ یکى اینکه با داکتر عبدا... نمی‌رویم دوم اینکه معاونت میخواستند که این دو خواسته عملى نبود و شرائط افکار عمومى داخل و خارج آن را پذیرا نبود".

بدقولی ارگ‌نشینان

وی در ادامه نامه به دلایل عدم حمایت خود از کاندیدای مورد نظر تیم حاکم(ارگ ریاست جمهوری) گفته و نوشته است:"تیم جناب کرزى دفعه قبل با وحدت و جنبش تعهدنامه امضا کردند؛ ولى بعد از پیروزى به تعهدات خود پشت پا زدند و بدقولى کردند و پنج سال دچار مشکل شدیم. از کجا معلوم که بار دیگر آن کار را نمی کرد".

محقق تصریح کرد:"جناب خودى‌هاى ما در مسیر راه ارگ چندین کمین سیاسى انداخته بودند که عبور از آن، کار حضرت فیل رحمة ا... علیه بود. درست است که رییس جمهور از من دعوت کرد که بیا در تیم اشرف غنى و یا زلمى رسول کار کن؛ ولى در جریان صحبت دریافتم که یک دعوت سرسرى و غیرواقعى است و بعداً که از عطامحمد نور براى معاونت اول دعوت کرد ایشان گفتند که باید محقق هم در تیم باشد، قبول نکرده بود و گفته بود که شما بیایید؛ ولى محقق مشکل دارند. بعداً که زلمى رسول به تاریخ ٣٠ میزان ۲۰ سپتمبر به خانه ما آمد، زمانى بود که یک روز پیش ما با جمعیت تعهدنامه امضا کرده بودیم. دیگر مناسب نبود که من تعهدم را بشکنم و یا بر سر راه یافتن به تیم ارگ با هم‌نژادهایم خلیلى و... مسابقه کنم".

اقبال داخلی، مقبولیت خارجی؛ لنگر به سوی عبدا...

رهبر حزب وحدت اسلامی مردم افغانستان درباره عدم حمایت از احمدضیا مسعود، همراه سیاسی خود در جبهه ملی چنین نگاشته است:"تنها رأى هزاره و ازبک براى پیروزى در انتخابات کفایت نمی کرد. ما باید رأى تاجیک‌ها و قسماً پشتون‌ها را هم میداشتیم. مخازن رأی تاجیک با ایشان نبود.

صلاح الدین ربانى از آدرس جمعیت، استاد عطامحمد نور از آدرس شمال و قانونى با سوابق انتخاباتى قبلى در انتخابات ریاست جمهورى اوّل و دو دور پارلمان هرسه از عبدا... حمایت میکردند".

وی افزود:"طى جلساتى که با کشورهاى ذیدخل در قضیه افغانستان داشتم به شمول کشورهاى شرقى و غربى هرقدر که احمدضیا را مطرح می‌کردیم هیچکدام شان در انتخابات آینده بالاى ضیا لنگر نداشتند(حمایت نمی‌کردند) پس چطور می‌توانستیم با کسى تیم بسازیم که نه حمایت داخلى دارد و نه مقبولیت بین المللی".

محقق تنها حامی احمدضیا مسعود در میان تاجیک‌ها را امرا... صالح عنوان کرد و نوشت که ایشان (صالح ) پایگاه اجتماعى قوى ندارد و فقط در تهمت زدن مهارت دارد. امرا... صالح نیز به این قسمت از سخنان محقق پاسخ داده که در همین مطلب به آن پرداخته میشود.

قهر از نوع سیاسی

محقق در ادامه این نامه یادآور شده است که برای تجمیع نظرها در مورد احمدضیا و داکتر عبدا... نشست‌هایی برگزار شد؛ اما به نتایج ملموسی دست نیافتند.

وی در تشریح ماجرا افزود:"در جلسه جبهه ملى در منزل احمدضیا فیصله و قرار شد که یک هیأت شش نفره از اتحاد انتخاباتى تکلیف کاندیداتورى را میان (عبدا... و ضیا) مشخص کند که عبارت بودند از اینجانب، جنرال دوستم، امرا... صالح، یونس قانونى، صلاح الدین ربانى و عطامحمد نور. با آمدن دوستم از شمال جلسه شش نفر هیأت منصفه را به منزل من دعوت کردم تا تکلیف را روشن کنیم. جنرال در این نشست اشتراک نکرد؛ زکى(ذکی) را فرستاد. صالح که اشتراک کرد؛ ولى پیام ضیا را آورد که اگر فیصله بر(به) نفع من نباشد قبول ندارم و جلسه بى نتیجه ماند".

قرار شد تا به خانه ضیا(احمدضیا مسعود) برویم، زکى(ذکی) و صالح برای هماهنگی رفتند؛ اما ضیا قهر کرده جلسه را قبول نکرده و دروازه خانه را به روى عالم و آدم بسته، فردا در منزل جنرال دوستم اعضاى جبهه ملى جمع شدیم. ضیا از من گلایه کرد که شما طرح ریاست جمهورى مرا نپزیرفتید(نپذیرفتید). من گفتم شما باید بین خود حل میکردید و یا هیأت شش نفره حکم میکرد، نه اینکه بر سر ما مى انداختید. قهر کرد گفت: من بعد از این فقط حق سیاسى خود را محفوظ میدارم".

پاسخ همراهان دیروز

اگرچه در مورد صحت و سقم اظهارات راوی(محقق) از وقایع، سؤالات زیادی مطرح است، از جمله اینکه وقایع همانگونه که تعریف شد اتفاق افتاده است و آیا ناگفته‌های دیگری هم مانده است یانه؛

اما آنچه واضح است این است که محتوای این نامه باعث رنجش و دلخوری یاران و دوستان سابق محقق خواهد شد که در روزهای اخیر صدای آنها شنیده خواهد شد.

تاکنون امرا... صالح؛ رئیس پیشین امنیت ملی که در نامه محقق به عنوان آدم "تهمت زن" مطرح شده، به نامه آقای محقق جواب داده و با لحن تندی وی را به مشورت کردن با خارجی‌ها و مراجعه به کشورها و سفارتخانه‌های خارجی برای تصمیم گیری‌های سیاسی متهم کرده است.

استاد تقلبی؛ مهمان سفارتخانه‌های خارجی

صالح در قسمتی از جوابیه خود نگاشته است:"من مانند شما لقب تقلبی استادی ندارم. من مانند شما تلویزیونی که مصارف آنتن‌هایش را یک سازمان استخباراتی و معاش مامورین اش را سازمان استخباراتی دیگر بدهد ندارم. من قبل از گرفتن تصمیم‌های سیاسی به سه کشور همسایه سفر نمی کنم. من پیمان‌هایم را با متحدین ام در سفارتخانه‌ها و مهمانخانه‌های استخباراتی در کشورهای همسایه نه؛ بلکه در شهر کابل میبندم. از ذکر ملاقات‌های تاریک با خارجی‌های شرقی و غربی به خاطر چانه زنی بر سرنوشت کشورم پرهیز و شرم میکنم. برخلاف شما که آن را معیار اساس و معیار بلی و نخیر در انتخاب تان قرار میدهید".

جاسوسی برای آی اس آی

امرا... صالح با بیان اینکه به خاطر آرمانی که دارد به صورت مدنی و قانونمند مبارزه میکند و با کسی زد و بند مخفی ندارد، خطاب به محقق نگاشته است:"این معاون شما بود که با اسناد جاسوسی با (آی اس آی) دستگیر شد و اگر سیاست تضرع و دستبوسی شما به ارگ نمی بود، او باید زندانی میشد.

من اگر پایگاهی دارم یا ندارم اعتقادم به آرمان‌ها، ارزش‌ها و حقوق انسان‌ها در موقف گیری‌های علنی و حریم خصوصی ام یکی است. من پابند اخلاق اسلامی و وطنی خود هستم."

پاسخ جنرال؛ به نام ملیت به کام فرد

جنرال دوستم یار دیرینه محقق نیز در مقام پاسخ برآمده و گفته است:"بالاخره از صحبت‌هاى استاد همان برمی آید كه همه تصور داشتیم. پشتون اول، تاجیك دوم و هزاره سوم".

دوستم تصریح کرده است:"همه خواسته‌هایی كه به نام ملیت مطرح كردید چه شما و چه همه آنهایی كه در این نامه از ایشان نام بردید فقط و فقط از نام ملیت و از شرایط ایجادشده استفاده سوء براى به دست آوردن امتیازهاى انفرادى میكنید؛ ورنه جناب خلیلى دوبار متواتر معاون بودند؛ ولى قوم برادر هزاره هرچه در این دوازده سال به دست آورد از زحمات خودش بود نه معاون صاحب رییس جمهور(هنوز مساله بهسود مجهول باقى است!)".

استدلال قومیت زبونی است

دوستم با رد استدلال قومیت در انتخابات گفت:"رسم استدلال قوم اول، دوم، سوم و چهارم نشانه زبونی است. اگر از راه منطق شما راه رویم یك هزاره یا ازبك رییس جمهور شدن را فقط باید در رؤیاى خویش نظاره كنیم. اگر ما به نظر شما (برای ریاست جمهوری) تخیلگرانه و واهى فكر میكنیم بازهم اشکالی ندارد كه اینچنین باشد؛ زیرا كه جاها عوض خواهد شد و شما به جاى آقاى خلیلى عرض اندام خواهید كرد و ما همین زندگى فعلى یا به قول شما برادر چهارمى را با یك یا دو وزارت پسیف عنایت شده از طرف تیم شما به پیش خواهیم برد".

به هرحال و گذشته از همه واکنش‌ها و پیامدهای احتمالی این افشاگری، آنچه مبرهن است این آغاز روشی است که با اطلاع افکار عمومی از قضایا، معاملات و گپ‌های پشت پرده نشست‌های سیاسی چهره واقعی افراد، مشخص و تصمیم گیری برای مردم جهت تائید یا رد افراد آگاهانه‌تر صورت گیرد.

منبع: آوا

لینک مطلب: https://www.ansarpress.com/farsi/842






*
*

*



نیز بخوانید

تعیین یک تا سه سال زندان؛ برای قاچاقچیان انسان


ادعای طالبان مبنی بر پیوستن اتباع تاجکستان به داعش


بدون تحصیل دختران، افغانستان به توسعه و شکوفایی نخواهد رسید


حقوق بشر در تعامل با طالبان اولویت داده شود


امریکا در مسائل داخلی افغانستان دخالت نکند


داعش در افغانستان بی ریشه و منفور است


حضور تحریک طالبان پاکستانی در افغانستان یک ادعا است


بسته شدن ۱۲ رسانه طی یک سال از سوی طالبان


تلاش قرغزستان برای تسریع روابط دوجانبه با افغانستان


ملا عبدالغنی برادر به کندهار رفت


سوریه به افغانستان تبدیل نخواهد شد


ملاحسن خواستار نقش رسانه‌ها در تحکیم نظام اسلامی شد


به دنبال محدود کردن رسانه‌ها نیستیم


کرزی به دیدار حقانی به پکتیا رفت


عادی‌سازی روابط کابل-مسکو ضرورت به تائید پوتین دارد


موضوع آموزش زنان را با مقامات طالبان مطرح کردم


امکان تعامل سویدن با حکومت طالبان اندک است


طالبان توضیحی برای ممنوعیت تحصیل دختران ندارد


ترامپ سیاست بایدن را در قبال افغانستان احمقانه خواند


اشرف غنیِ روانی و دیوانه، ملت را تباه کرد


دیدار استانکزی با کاردار بریتانیا در افغانستان


چین خواستار آزاد سازی ذخایر ارزی افغانستان شد


شرکت چند شهروند چینی در مراسم فاتحه حقانی


لغو تحریم‌ها برای حمایت از حقوق بشر ضروری است


ترور حقانی پیام مستقیم آی‌اس‌آی به طالبان است





پربازدیدها
پربحث ها


اخبار تازه را در موبایل خود ببینید.

ansarpress.com/m



نظرسنجی

به نظر شما با پذیرفتن خط دیورند و مرز فعلی بین افغانستان و پاکستان توسط افغانستان، صلح در افغانستان برقرار میشود؟

بله

خیر

معلومـ نیست

مشاهده نتایج


آخرین خبرها

تعیین یک تا سه سال زندان؛ برای قاچاقچیان انسان

محدود بودن کمک‌های جهانی به افغانستان

با اجرای پروژه های بزرگ، افغانستان به خودکفایی میرسد

اوکراین با کمبود شدید نیرو رو بروست

بارسلونا در بازی بزرگ با اتلتیکومادرید شکست خورد

ادعای طالبان مبنی بر پیوستن اتباع تاجکستان به داعش

بدون تحصیل دختران، افغانستان به توسعه و شکوفایی نخواهد رسید

حقوق بشر در تعامل با طالبان اولویت داده شود

بازگشت نزدیک به ۷۶۰ هزار پناهجوی افغان از پاکستان

حکومت طالبان حقوق متقاعدین را پرداخت می‌کند

سرمایه گذاری بالای معادن طلای افغانستان

شمار شهدای نوار غزه به ۴۵ هزار و ۲۰۶ تن رسید

تلاش ها برای بهره‌برداری از پروژه تاپی

بازی خطرناک اردوغان در سوریه و آینده تاریک خاورمیانه

خلیلزاد: زمان تغییر در پاکستان فرا رسیده است

امریکا در مسائل داخلی افغانستان دخالت نکند

امریکا: ایران نقشی در سوریه نخواهد داشت

تقابل با اتلتیکومادرید فاینل نیست

آمادگی ناتو برای جنگ علیه روسیه

امریکا برنامه‌ی موشکی پاکستان را برای خود تهدید می داند

داعش در افغانستان بی ریشه و منفور است

دولت سوریه تحت کنترول ایران و روسیه نبود

حضور تحریک طالبان پاکستانی در افغانستان یک ادعا است

بسته شدن ۱۲ رسانه طی یک سال از سوی طالبان

امیدوارم ترامپ روابط عربستان و اسراییل را عادی کند


خبرهای پزشکی


خبرگزاري انصار ©  |  درباره ما  |  ارتباط با ما  |  نسخه موبایل  |  پیوندها  |  طراحى و پشتيبانى توسط: شركت شبكه نگاه
استفاده از مطالب اين سايت با ذكر منبع (لينك سايت) مجاز است.